Sov på stranden – Test af Asivik Storm Bivy Bag

Vejer dit telt for meget til at have med på en footbiketur (eller vandretur eller cykeltur), eller skal du et sted hen hvor du ikke må slå telt op, så er en bivy bag måske et godt alternativ.

En bivy bag er et soveposeovertræk som gør det muligt at overnatte under åben himmel uden at man bliver våd af regn eller dug. En slags regnjakke til soveposen.

Men er sådan en bivy bag nu også så smart som den lyder? Jeg har testet bivyen Storm fra Asivik, Spejder Sports eget mærke.

LET, VANDTÆT OG ÅNDBAR

Målet med min test var dels at undersøge om Asiviks bivy bag nu også var vandtæt, altså om der kunne slippe vand ind til soveposen, dels at undersøge om Asiviks bivy bag var åndbar, altså om der kunne slippe fugt ud.

På min footbiketur til Kullen bestræbte jeg mig på at have så let oppakning som muligt, for jeg skulle køre de 2 x 35 km med det meste af oppakningen på ryggen. Kun mit liggeunderlag havde jeg ikke i rygsækken, men havde spændt det fast på styret.

Asiviks bivy vejer og fylder næsten ingenting, så det var oplagt at tage den med på turen i stedet for et enkeltmandstelt. Når bivyen ligger rullet sammen i etuiet, vejer det nemlig kun 470 gram og ligner en meget lille sovepose.

SAMME MATERIALE SOM ASIVIKS SKALJAKKER

Asivik Storm er lavet af det samme stof som Asiviks skaljakker, det såkaldte eVent-materiale, og det giver jo god mening eftersom en bivy bag har det til fælles med en skaljakke at den skal være både vandtæt og åndbar.

Spejder Sport har selv foretaget en simpel men overbevisende test af eVent i forhold til en dyr skaljakke. Den kan du se her:

TO BIVYER FRA SPEJDER SPORT

Storm koster 1.899 kr. men Spejder Sport har også udviklet en billigere bivy bag, Trekking, som koster 499 kr.

Prisen for Storm er nok min eneste anke. Man kan få et godt enkeltmandstelt til cirka 1.000 kr, men det vejer jo også en del mere end en bivy bag. Min søn fik eksempelvis et enkeltmandstelt i fødselsdagsgave – et Nordisk Svalbard som vejer cirka 2 kg og koster cirka 1.000 kr. Så du skal holde bivyens overnatningsmuligheder og lave vægt op mod de fordele og ulemper et almindeligt telt eller en tarp giver, og så må du afgøre med dig selv om dine behov rimer på en bivy bag til 1.899 kr.

VANDSØJLETRYK 23.000 MM

Christoffer Stjernholm, produktudvikler hos Spejder Sport, fortæller at den væsentligste forskel på Trekking og Storm er at man på Trekking har prioriteret åndbarhed højere end vandtæthed, og på Storm er vandtætheden prioriteret højest. Trekking er derfor ikke vandtæt, men vindtæt og vandafvisende, hvor Storm er helt vandtæt.

Når man måler vandtæthed på telte og jakker, taler man som bekendt om vandsøjletryk. Vandsøjletrykket på eVent-materialet er intet mindre end 23.000 mm. I bunden af både Trekking og Bivy benyttes et andet materiale, et PU-belagt materiale med et vandsøjletryk på 10.000 mm.

FØRSTE TEST – EN NAT I REGNVEJR

Ikke mere teknik. Hvordan virker bivyen i praksis? Jeg har testet Asivik Storm på to måder. Dels ved at lægge den ud i haven i regnvejr en hel nat, dels ved at overnatte på stranden på en footbiketur til Kullen.

Første test gik ud på at jeg lagde bivyen i en have en nat hvor det regnede – med en sovepose indeni. Jeg lå ikke selv i soveposen, men ville blot teste om soveposen var tør efter en regnvejrsnat.

Du kan se her hvordan testen gik:

ANDEN TEST – OVERNATNING PÅ STRANDEN I SKÅNE

På min footbiketur til Kullen overnattede jeg på stranden i Domsten, ikke så langt fra lejrpladsen. Jeg medbragte som sagt mit oppustelige liggeunderlag og en sovepose (3-sæsons), også fra Asivik.

(Ja, jeg ved godt det virker som én stor reklame for Asivik, men jeg er bare fan af deres produkter, for de gør det muligt for helt almindelige mennesker at købe godt friluftsudstyr uden at blive ruineret. Og som gammel spejder kan jeg bare godt lide stemningen i Spejder Sports butikker, så min familie og jeg har efterhånden købt en hel del grej fra Asivik til spejder- og ferieture.)

ÅNDEHUL ELLER HVÆLVING

På min tur til Kullen regnede det et kvarters tid om aftenen og lidt igen om morgenen. Men regnen perlede af på overtrækket, og kondensen slap ud. Både jeg og soveposen var tørre, så bivyen virkede som den skulle. Jeg plejer at være en frossenpind, men jeg holdt varmen fint i min sovepose med overtrækket udenpå.

Mens det regnede, snørrede jeg toppen af bivyen til så jeg ikke blev våd i hovedet, og det fungerede ok. The North Face har udviklet en bivy som har en lille hvælving over hovedet, og selvom jeg ikke har prøvet den, forestiller jeg mig at det er mere behageligt at ligge under end at trække vejret gennem et lille hul i toppen af bivyen. (“Delrin-reinforced brow keeps the bag off your face”, står der på The North Faces hjemmeside.) Det kunne Asivik måske overveje til næste udgave af Storm.

Jeg havde heldigvis været forbi Spejder Sport dagen før turen og købt et overtræk til min rygsæk. (Ja, sorry, begge fra Asivik). Jeg havde mest tænkt på at holde mig selv og min sovepose tør og lidt glemt at rygsækken jo også skulle overnatte under åben himmel, så det viste sig at være en god investering.

Ved samme lejlighed fortalte ekspedienten at mit orange underlag da også var vandtæt. Jeg overvejede ellers at købe en pressening eller noget andet der kunne holde det tørt, men det var så ikke nødvendigt. Underlaget tørrede ganske rigtigt hurtigt, så jeg kunne let børste sandet af og rulle det sammen og fastgøre det på styret og køre retur mod færgen til Helsingør.

HOLDER HVAD DEN LOVER

Konklusionen må være at Storm holder hvad den lover; man er tør og glad efter en nat med regn, og kondensen kan slippe ud.

Spejder Sport oplyser endda at alle Asiviks metervarer bliver PFC-fri, og derfor vil der inden for det næste års tid komme en PFC-fri afløser til Storm. (Du kan du læse mere om PFC her.)

Tak til Spejder Sport som lånte mig en bivy bag til test. I den sammenhæng skal Spejder Sport også roses for samarbejdet med Kirkens Korshær. Udlåningsbivyen sendes videre til Kirkens Korshær som en del af Giv dit grej nyt liv-samarbejdet. Derefter sælger Kirkens Korshær bivyen i en af deres genbrugsbutikker, og pengene går til deres arbejde blandt samfundets svageste. Hvis du har grej du ikke længere bruger, kan du aflevere det i en af Spejder Sports butikker som derefter sender det til Kirkens Korshærs genbrugsbutikker. Læs mere om Giv dit grej nyt liv-samarbejdet mellem Spejder Sport og Kirkens Korshær.

.

Læs også: På footbike til kullen og Overnatning på Kattegattleden